ŚNIADANIOWE KRUCHE MUFFINY OWSIANE

0 (0 ocen)

Jeżeli znudzi nam się zwykła owsianka dla odmiany można zrobić właśnie takie kruche, ale mięciutkie babeczki. Po pierwsze są zdrowe, a po drugie można do nich użyć naszych ulubionych dodatków, może być to dżem, masło orzechowe, czekoladowe lub owoce.

Składniki:

  • Na 8 małych muffinek:

    mąka z płatków owsianych 160 gram
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    cukier brązowy 2 łyżki
    olej z pestek winogron 1/2 filiżanki
    jaja 3 szt.
    rodzynki 1 garść ( ok. 20 gram )
    jogurt naturalny 1 filiżanka
    rum 1 kieliszek
    mąka kukurydziana 1 łyżka

Śniadaniowe kruche muffiny owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier dalej miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, żółtkami, jogurtem i olejem. Wymieszać. Stopniowo dodawać ubite białka delikatnie mieszając.
  • 2. Rodzynki namoczyć w rumie i odstawić na 15 minut. Następnie oprószyć je mąką kukurydzianą. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przelać do foremek wyłożonych papilotkami .
  • 3. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Wstawić muffiny i piec ok. 15-20 minut do suchego patyczka.

Porady

Aby muffinki wyrosły równe najlepiej nałożyć ciasto gałkownicą do lodów. Aby uzyskać mąkę owsianą należy zmielić płatki np. młynkiem do kawy.

Komentarze

Podobne przepisy