Jajko sadzone w parówce to propozycja na pyszne , sycące śniadanie:) Nie dośc ze wysmienicie smakuje to i orginalnie sie prezentuje:) Polecam nie tylko dla niejadków:)
15 min
Składniki:
2 dobrej jakości parówki,
2 małe jajka,
masło klarowne ewentualnie olej do smażenia
sól
pieprz,
zioła np prowansalskie
wykałaczki
oraz jako dodatek -pomidory , cebula, zielona łodyga pora.
Śniadaniowe kwiaty parówkowe z jajkiem sadzonym i ziołami prowansalskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Parówki przeciąc na pół po długości.Każdą połówkę parówki gęsto ponacinać w równych odstępach. Końce parówki spiąć wykałaczką.
Masło klarowane rozgrzać na patelni,położyć parówkowy kwiat i lekko podsmazyć z obu stron.
Jajka wybic na patelnie -, osobno zółto, osobno białko, gdy sie zacznają sie ścinać łyzką włozyć w srodek parówkowych kwiatów( urozmaicamy- na przemian wypełniając zółtkiem i białkiem.). docisnąc, przyprawić sola , pieprzem i ziołami prowansalskimi.Całośc chwile jeszcze podsmazyc .
Kwiaty przełozyc na talerz ,
udekorować pocietymi w paski kawałkami pora tworząc łodyzki , podawac ze świezym pieczywem i np. z pomidorami i cebula..
Komentarze