Śniadaniówki

0 (0 ocen)

Są to zdrowe, pożywne i dające dużo energii ciasteczka śniadaniowe, wystarczają na kilka dni.Są świetnym rozwiązaniem dla śpiochów. Są wymyślone przeze mnie.

Składniki:

  • -1szklanka płatków owsianych
    -płatków kukurydzianych lub innych
    - żurawina suszona
    - rodzynki
    - otręby
    -orzechy laskowe
    -orzechy arachidowe
    - mogą być płatki migdałowe, ziarna, np pestki dyni...wedle życzenia
    -pół szklanki mleka
    -pół kostki masła lub margaryny
    -pół szklanki cukru brązowego
    -kakao ciemne gorzkie
    -miód naturalny
    -3 albo 4 tabliczki mlecznej czekolady

Śniadaniówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.W garnku rozpuścić cukier z masłem/margaryną dodać mleko, kakao (tak aby masa była ciemno brązowa) i miód i gotować aż zgęstnieje.Orzechy oraz pestki można wyprażyć w piekarniku jednak nie jest to konieczne.
    2. w dużym naczyniu zmieszać płatki owsiane, orzechy, rodzynki, żurawinę...i.t.d. i zmieszać oraz dolać letnią masę wcześniej przygotowaną, porządnie wymieszać i rozłożyć na blachę( najlepiej piekarnik-ową) pokrytą papierem do pieczenia tak aby składniki miały jakiś 1 cm grubości.
    3. Zakryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i na jakąś godzinę przygnieść czymś ciężkim, tak aby składniki związały się w blok o grubości 1 cm.
    4. Tabliczki czekolady rozpuścić na parzę dodając do masy czekoladowej z 3 łyżki masła.
    5. Sos z tabliczek czekolady, rozlać równomiernie na blok uprzednio przygotowany i przykryć folią spożywczą, ponownie obciążyć na 1 godzinę i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.PO wyciągnięciu z lodówki pokroić na kwadraty

Porady

Orzechy, otręby, płatki owsiane można wyprażyć w gorącym piekarniku przez kilka minut, wtedy składniki te będą bardziej chrupkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy