Oto propozycja na karnawałowy stół. Śnieg jest tutaj tylko walorem estetycznym do zdjęcia i nawiązaniem do mrożonych cytryn, w których podajemy sałatkę.
Składniki:
Składniki: 4 filety matyjas
1 duża, czerwona cebula
100 g suszonej żurawiny
2 ogórki kiszone albo konserwowe (zależy od upodobań)
6 grzybków konserwowych
3 jajka na twardo
4 duże cytryny
sok z połówki cytryny
posiekana natka pietruszki
szczypiorek
łyżeczka octu balsamicznego
olej
pieprz
Śnieżny śledzik (z żurawiną w cytrynach) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety moczymy w wodzie by pozbyć się nadmiaru słonego smaku Następnie kroimy je w kostkę. Cebulę i ogórki oraz grzybki kroimy w kostkę, żurawinę moczymy w gorącej wodzie i odsączamy.
2.Do filetów dodajemy ogórki, cebulę, grzybki i zalewamy octem balsamicznym, sokiem z cytryny i olejem (tyle by olej zakrył całość) Wstawiamy do lodówki na całą dobę. Na następny dzień przekrawamy cytryny na pół i wydrążamy z nich miąższ. Łódki z cytryn wsadzamy na pół godziny do zamrażali. Do sałatki dodajemy pokroje w kostkę jajka, następnie natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawiamy pieprzem, mieszamy i wylewamy nadmiar oleju. Gotową sałatkę wkładamy do łupin z cytryn.
3.Cytryny po zmrożeniu są sztywne i zastępują świetnie naczynie. Na dodatek utrzymują świeżość sałatki dzięki swojej chłodnej temperaturze.
Komentarze