CIASTO ŚNIEŻNE PASKI

0 (0 ocen)

Rozpływa się w ustach

Składniki:

  • Składniki:

    1 galaretka agrestowa
    1 galaretka truskawkowa
    1 galaretka niebieska
    2 galaretki cytrynowe
    2 śnieżki
    ok. 130 gram biszkoptów
    400 mln mleka 2 %
    msało i bułka tarta
    ewentualnie owoce

Ciasto śnieżne paski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Rozpuszczamy osobno w 1 szklance wody galaretkę zieloną, czerwoną i niebieską w ostępie ok 15-20 minutowym każdą.

    2. Na tortownicy (wcześniej posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą) układamy biszkopty maczane w zimnej galaretce agrestowej. Wkładam na kilka minut do lodówki aby lekko zastygły, wyjmujemy i wylewamy resztę galaretki i ponownie chłodzimy.

    2. Odmierzamy 200 mln mleka, wsypujemy śnieżkę, miksujemy 3 minuty i potem wlewamy gęstniejącą truskawkowa galaretka. Miksujemy ok 2 minut i całość wylewamy na biszkopty i chłodzimy.

    3. Czynność powyższą powtarzamy tylko z galaretką niebieską.

    4. Na ostatniej warstwie można ułożyć owoce i zalewamy stopniowo rozcieńczoną wcześniej w ok 450 - 500 mln wody zimnymi galaretkami cytrynowymi
    5. Chłodzimy kolka godzin w lodówce.

Porady

Ja użyłam tortownicy kwadratową Polecam tortownice jak najwyższą wtedy warstwy można zwiększyć i będą ładnie wyglądać :) Oczywiście kolory galaretek mogą być dowolne, według uznawania. Kalorie całość: ok 2500 kcal Liczba porcji 16 większych porcji ( 1 porcja- 156 kcal )

Komentarze

Podobne przepisy