Śnieżkowy torcik

5 (145 ocen)

  • 2 godz.

Lekki i pyszny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa:
    2 śmietany typu ,,Śnieżka''
    mleko potrzebne do ubicia śnieżek
    2 dowolne galaretki

    Dodatkowo:
    delicje (15 dag)
    4 kostki startej mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Torty Desery Galaretki

Śnieżkowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,stopniowo wsypywać cukier i ubijać do rozpuszczenia się cukru,dodać żółtka i wymieszać.Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek,delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt przekroić na pół.
  • 2. Galaretki rozpuścić każdą osobno w szklance gorącej wody,wystudzić.
  • 3. Śmietany śnieżki ubić każdą osobno według przepisu na opakowaniu.Do ubitych dać zastygające galaretki i dokładnie wymieszać.
  • 4. Upieczony biszkopt przekładamy jedną masą,na wierzch nakładamy drugą masę.Dekorujemy delicjami i startą czekoladą.Gotowy torcik wkładamy do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować