Śnieżynki z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wykrawane są foremką śnieżynką,świetnie prezentują się na świątecznym stole

  • 2 godz.

Składniki:

  • Farsz

    1 kg kapusty kiszonej
    1 garść grzybów suszonych
    2 szt cebuli
    olej do smażenia
    liść laurowy
    ziele angielskie
    sól
    pieprz
    Ciasto
    4 szkl mąki
    2 żółtka
    1 kostka margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szkl śmietany kwaśnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śnieżynki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka włożyć kapustę wypłukaną,dodać grzyby,przyprawy i wszystko razem gotować tak około 1 godziny.
    Następnie odcedzić.zmielić w maszynce do mielenia.
    Cebulkę pokroić w kosteczkę i usmażyć na oleju dodać do farszu.
    Wszystko razem wymieszać doprawić.
    Na stolnicy zarobić wszystkie składniki.Rozwałkować ciasto i formeką wycinać śnieżynki.
    Na śnieżynkę ułożyć farsz z kapusty i grzybów i przykryć drugą śnieżynką z wyciętą w środku dziurką.
    Tak przygotowane kapuśniaczki układac na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Posmarować białkiem i posypać kminkiem.
    (U mnie siemie lniane gdyż kminku nikt nielubi).
    Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut.

Porady

Najlepszy będzie kminek lecz ja dodałam siemie lniane gdyż moje dzieci nie lubia kminku,a szkoda

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować