Snikers

4.5 (151 ocen)

Tradycja w naszym domu, gości co najmniej raz w miesiącu ;)

Składniki:

  • ciasto:
    3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    20 dag margaryny
    3 jajka
    3 łyżki miodu
    1 łyżka śmietany (18%)

    masa orzechowa:
    30 dag orzechów włoskich
    3 łyżki miodu
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    15 dag margaryny

    krem:
    1/ 2 litra mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    20 dag margaryny

    dodatkowo:
    masa krówkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy obierz, pokrusz na drobniejsze kawałki. Wszystkie składniki masy orzechowej zagotuj, by się połączyły. Pozostaw do ostygnięcia.
  • 2. Z podanych składników zagnieć ciasto i podziel je na 3 części. Wyłóż je na jednakowej wielkości blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Na jeden blat wyłóż ostudzoną masę orzechową. Ciasta bez orzechów piecz w 180*C przez ok.20-25 min, natomiast z masą orzechową przez 30 min. Odstaw do wystygnięcia. .
  • 3. Krem: ze wszystkich składników ugotuj budyń (najlepiej w wysokim naczyniu, bo może chlapać), przestudź, utrzyj z margaryną.
  • 4. Przełożenie: blat- masa krówkowa- blat- masa budyniowa- blat orzechowy. Ciasto schłódź przez min. 1,5 godziny w lodówce. Smacznego ;))
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować