Snikers bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy 4 szklanki mleka i doprowadzamy do wrzenia. Resztę mleka przelewamy do rondelka. Dodajemy ekstrakt waniliowy, cukier, mąkę i sól. Mieszamy składniki i wlewamy lekkim strumieniem do gotującego się mleka. Gotujemy chwilę aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Dzielimy masę na 2 części. Do jednej wsypujemy połamaną czekoladę i mieszamy składniki. Do drugiej części wrzucamy masę krówkową i mieszamy składniki.
Przygotowanie polewa krówkowa : Podgrzewamy masę krówkową aż będzie miała gęstą konsystencje.
Przygotowanie polewa czekoladowa : Do garnuszka wlewamy śmietaną i podgrzewamy. Wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy składniki.
Keksówkę wykładamy folią. Dno formy wykładamy herbatnikami i smarujemy czekoladową masą. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników i smarujemy masą orzechową. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników (masy). Ciasto polewamy najpierw polewą krówkową, następnie polewą czekoladową. Na koniec dekorujemy ciasto pokrojonymi batonikami snikers. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki
Komentarze