Porcja dla 4 osób;
400 g makaronu spagetti
100 g rukoli
słoik sosu pomidorowego lub słodko-kwaśnego (400 g)
serek kanapkowy śmietankowy 120 g
pół pęczka bazylii
5 sztuk orzechów włoskich
sól, pieprz
Spagetti w sosie z rukolą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy wyłuskać, posiekać i uprażyć na suchej patelni, a potem wystudzić.
Bazylię umyć osuszyć, oderwać listki,kilka zostawić do dekoracji resztę drobno posiekać.
Serek wymieszać z 1 łyżką bazylii i z orzechami przyprawić solą i pieprzem.
Wstawić do lodówki na pół godziny.
2.Makaron ugotować al dente.
Rukolę umyć, przebrać i drobno pokroić.
Sos podgrzać.
3.Do ciepłego sosu włożyć makaron, posypać rukolą i resztą bazylii, wymieszać.
Nałożyć na talerze, na wierzchu położyć serowe kulki uformowane za pomocą dwóch łyżeczek, udekorować bazylią.
Smacznego :)
Komentarze