Spagetti z zielonym sosem i cytrynowymi pulpeckami

0 (0 ocen)

Zielone Pesto - włoski sos na bazie bazylii, dzięki któremu zawdzięcza swój cudny zielony kolorek! Może być serwowane do grzanek, chleba, sałatek a także makaronów - i na tym dzisiaj chciałabym skupić naszą uwagę:)

Składniki:

  • 200 gram makaronu spaghetti
    250 gram mielonego mięsa z indyka
    połowa cytryny
    jajko
    2 łyżki bułki tartej
    4 gałązki natki pietruszki
    słoiczek sosu pesto zielonego
    250 ml śmietanki 30%
    8 pomidorków koktajlowych
    2 ząbki czosnku
    oliwa z oliwek
    parę listków świeżej bazylii
    sól
    pieprz

Spagetti z zielonym sosem i cytrynowymi pulpeckami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1sfh0mo 1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

    Do mielonego mięsa z indyka dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sok z połowy cytryny i startą z niej skórkę. Doprawiamy solą i pieprzem i formujemy z mięsa małe pulpeciki. Smażymy je aż do zarumienienia na odrobinie oliwy z oliwek
  • image-210fh1s 2. Pulpety przekładamy na talerz, a na tą samą patelnię wyciskamy 2 ząbki czosnku i smażymy około minuty. Następnie wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Na koniec dodajemy słoiczek pesto, mieszamy i gotujemy przez parę minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy pulpety, a na sam koniec pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
  • image-15cu0x2 3. Odcedzając makaron zostawiamy sobie około 6 łyżek wody w której się gotował - dzięki temu sos będzie kremowy. Makaron spaghetti łączymy w garnku z przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy. Podajemy z listkami świeżej bazylii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy