200 g makaronu spaghetti
0.5 kg muli w muszlach
2 łyżki oliwy z oliwek
150 ml białego wina
3 ząbki czosnku
1 ostra papryczka średniej wielkości
1 pęczek natki pietruszki
sól
Spaghetti con le vongole (spaghetti z mulami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mule opłukać pod bieżącą wodą.
W garnku zagotować wodę na makaron i ugotować go zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać czosnek i papryczkę. Smażyć przez 2 minuty. Wrzucić mule i zalać winem.
Dusić pod przykryciem na dużym ogniu aż muszle się otworzą (ok. 5 minut),
Wyjąć mule (zachować sos!).
Odcedzony makaron wrzucić do patelni z sosem po mulach. Doprawić do smaku sobą i obficie posypać natką pietruszki. Dokładnie wymieszać, podawać z ułożonymi na talerzu mulami
Porady
podane skladniki starczają na dwie duże porcje, przy czym ilość muli jest znacznie większa niż ta przedstawiona na zdjęciu ;)
Komentarze