To jeden z moich ulubionych przepisów na makaron i bardzo szybki, tani obiad
20 min
Składniki:
około 400g makaronu spaghetti ,4 jajka najlepszej jakości, 200g boczku ( lub w wersji mniej oryginalnej, szynki) 60g startego parmezanu (ewentualnie startego sera żółtego) + trochę do posypania sól, pieprz czarny, zielona pietruszka do posypania ,olej
Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Nie przelewać wodą! Boczek lub szynkę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni. jJjka, ser i dość dużą ilość pieprzu połączyć i wymieszać. Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku, wymieszać i przysmażyć przez około 1min. Dodać masę jajeczną i mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje. (Nie mieszać za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica!). Wyłożyć na talerze i posypać resztą sera i pietruszki.
Komentarze