Spaghetti carbonara

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię carbonarę , ale w mojej wersji z zupą serową. Ma wtedy wyrazisty i przyjemne smak.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 gram ugotowanego makaronu typu nitki, wstążki
    400 gram wędzonego boczku
    2 gorące kupki zupy serowej w proszku
    3-4 łyżki śmietany 18% lub 30%
    1 duża cebula
    pieprz i sól
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaron 1. Makaron ugotuj tak jak podano na opakowaniu.
  • boczek 2. Boczek kroimy w grubszą i dużą kostkę.
  • boczek z cebulą 3. Boczek razem z obraną i pokrojona w półplasterki cebulą podsmażamy na gorącej patelni aż do mocnego zrumienienia.
  • sos 4. Zawartość saszetki z zupą serową wsyp do kubka i zalej wrzącą wodą.
    Zupę serową wlej do naszego boczku z cebulą. Wymieszaj.
  • sos 5. Dodaj śmietanę , a jeśli jest zbyt gęsty sos to dolej pół szklanki wody.
    Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Pamiętaj ,że boczek jest słony i trzeba uważać z solą.
    Makaron można wrzucić do sosu lub polać sosem na talerzu.

Porady

Zamiast zupy serowej można użyć żółtego sera. Ja polecam takie zupy ponieważ nadają smaku całemu daniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Boczek wędzony Cebula Makaron Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować