Nie mogę przejść obojętnie obok talerza z makaronem.. uwielbiam pasty! Dziś jedno z moich ulubionych dań – Spaghetti Carbonara! Mimo iż przepadam za tym makaronem, zbyt często nie gości na naszym stole, bo do najlżejszych nie należy
35 min
Składniki:
Składniki dla dwóch osób:
◦250 g makaronu Spaghetti
◦150 g wędzonego boczku
◦200 ml śmietanki 30%
◦1 żółtko z dużego jajka
◦1 cebula
◦2-3 ząbki czosnku
◦1 łyżka masła
◦3 łyżki tartego parmezanu
◦sól
◦pieprz
Dodatkowo:
◦natka pietruszki do dekoracji
◦tarty parmezan do dekoracji
Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy. Na patelni wytapiamy/podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy jest już ładnie zarumieniony przekładamy go do miseczki.
Żółtko roztrzepujemy w szklance z połową śmietanki i parmezanem.
Do tłuszczu wytopionego z boczku dodajemy masło i podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zaszkli dodajemy do niej podsmażony boczek i ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy i zalewamy wszystko pozostałą śmietanką. Redukujemy śmietankę o połowę i dusimy ok. 4 minut. Na koniec dodajemy masę jajeczną i smażymy kilka minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem Spaghetti Carbonara posypujemy posiekaną natką pietruszki i parmezanem.
Komentarze