Spaghetti Carbonara

4.5 (176 ocen)

  • 35 min

Nie mogę przejść obojętnie obok talerza z makaronem.. uwielbiam pasty! Dziś jedno z moich ulubionych dań – Spaghetti Carbonara! Mimo iż przepadam za tym makaronem, zbyt często nie gości na naszym stole, bo do najlżejszych nie należy

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki dla dwóch osób:
    ◦250 g makaronu Spaghetti
    ◦150 g wędzonego boczku
    ◦200 ml śmietanki 30%
    ◦1 żółtko z dużego jajka
    ◦1 cebula
    ◦2-3 ząbki czosnku
    ◦1 łyżka masła
    ◦3 łyżki tartego parmezanu
    ◦sól
    ◦pieprz

    Dodatkowo:
    ◦natka pietruszki do dekoracji
    ◦tarty parmezan do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy. Na patelni wytapiamy/podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy jest już ładnie zarumieniony przekładamy go do miseczki.

    Żółtko roztrzepujemy w szklance z połową śmietanki i parmezanem.

    Do tłuszczu wytopionego z boczku dodajemy masło i podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zaszkli dodajemy do niej podsmażony boczek i ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy i zalewamy wszystko pozostałą śmietanką. Redukujemy śmietankę o połowę i dusimy ok. 4 minut. Na koniec dodajemy masę jajeczną i smażymy kilka minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

    Przed podaniem Spaghetti Carbonara posypujemy posiekaną natką pietruszki i parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować