Kolejny klasyk kuchni włoskiej. Spaghetti z oliwą, czosnkiem i ostrą papryczką peperoncini. Mało składników, ale wiele wskazówek i sekretów, aby przygotować je jak najlepiej.
0 (0 ocen)
Porady
Makaron spaghetti może być różnej grubości według upodobań. Każde 100 g makaronu gotuje się w 1 l wody z 10 g soli (najlepiej grubej morskiej, dadaje ją się do wrzącej wody, przed wrzuceniem makaronu). Czyli nasze 300 g makaronu powiiniście gotować w 3 l wody z 30 g soli ( 1 duża płaska łyżka grubej soli to ok. 20 g) Oliwę należy podgrzewać na bardzo małym ogniu, tak aby czosnek i papryczka oddały cały swój smak i nie przypaliły się. Spaghetti aglio, olio e peperoncino nie podaje się posypanego parmezanem, ani innym rodzajem sera!
Komentarze