SPAGHETTI AGLIO, OLIO e PEPERONCINO

0 (0 ocen)

  • 10 min

Kolejny klasyk kuchni włoskiej. Spaghetti z oliwą, czosnkiem i ostrą papryczką peperoncini. Mało składników, ale wiele wskazówek i sekretów, aby przygotować je jak najlepiej.

  • 10 min

Składniki:

  • na 2 duże porcje

    300 g makaronu spaghetti
    2 duże ząbki czosnku
    świeża lub suszona papryczka peperoncino(ilość wg uznania)
    ok. 80 ml dobrej jakości oliwy z oliwek
    natka pietruszki
    sól morska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Spaghetti aglio, olio e peperoncino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SPAGHETTI AGLIO, OLIO E PEPERONCINO 1. Na głęboką patelnię wlać oliwę, dodać czosnek pokrojony w plasterki i pokrojoną papryczkę .Smażyć na nardzo małym ogniu do czasu aż czosnek zacznie się lekko rumienić (czosnek nie może się przypalić, bo zepsuję cały smak!).
  • SPAGHETTI AGLIO, OLIO E PEPERONCINO 2. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować makaron, odcedzić jak będzie al dente (lekko twardawy). Pozostawić trochę wody z gotowania makaronu.
  • 3. Na patelnię z gorącą oliwą dodać ugotowane spaghetti i dobrze wymieszać. Podsmażywszystko razem przez ok. 1 minutę (podlać odrobiną wody, w której gotował sie makaron).
  • SPAGHETTI AGLIO, OLIO E PEPERONCINO 4. Posypać swieżą natką pietruszki. Wymieszać i przełożyć do dwóch głębokich talerzy. Natychmiast podawać.
    Buon Appetito!

Porady

Makaron spaghetti może być różnej grubości według upodobań. Każde 100 g makaronu gotuje się w 1 l wody z 10 g soli (najlepiej grubej morskiej, dadaje ją się do wrzącej wody, przed wrzuceniem makaronu). Czyli nasze 300 g makaronu powiiniście gotować w 3 l wody z 30 g soli ( 1 duża płaska łyżka grubej soli to ok. 20 g) Oliwę należy podgrzewać na bardzo małym ogniu, tak aby czosnek i papryczka oddały cały swój smak i nie przypaliły się. Spaghetti aglio, olio e peperoncino nie podaje się posypanego parmezanem, ani innym rodzajem sera!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować