Spaghetti warzywne z grecką nutą

0 (0 ocen)

  • 25 min

Każdy powinien w swoim codziennym odżywianiu, nie zapomnieć o dużej ilości warzyw spożywaniu.

  • 25 min

Składniki:

  • 1-2 łyżeczki ziół greckich– mieszanka przypraw,
    150 g szparagów białych,
    1 marchew,
    ½ średniej cukinii,
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
    sól do smaku,
    2 łyżki oleju rzepakowego,
    ½ łyżeczki cukru,
    świeża bazylia tajska i czerwona.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti warzywne z grecką nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi płuczemy i osuszamy, obieramy obieraczką (oprócz główek). Obieramy je od góry do dołu, zaczynając pod główką, aby nie pozostały żadne włókna. Następnie obcinamy twarde, zdrewniałe końcówki ok. 2 – 5 cm szparagi od dołu. Tą samą obieraczką po długości, zaczynając od główki (główkę pozostawiamy w całości) tniemy na długie plasterki. W rondelku zagotowujemy wodę z dodatkiem ½ łyżeczki soli i cukru. Wrzucamy pokrojone szparagi i gotujemy ok. 2 min, następnie odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • 2. Cukinię i marchew kroimy w bardzo cienkie słupki, najlepsza do tego będzie obieraczka z ząbkami.
    Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy marchew, podgrzewamy 1 min, następnie dodajemy cukinię, szparagi, całość doprawiamy pieprzem, przyprawą grecką, solą, mieszamy i podgrzewamy 2 min (warzywa mają być al dente).
    Spaghetti podajemy z bazylią tajską i czerwoną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować