Spaghetti z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ekspresowe i bardzo smaczne spaghetti w wersji rybnej. Przygotowuje się je dosłownie w niecałe pół godziny, a smakuje rewelacyjnie.

  • 30 min

Składniki:

  • -1 opakowanie makaronu spaghetti (użyłam pełnoziarnistego)
    -4 puszki tuńczyka w oleju (kawałki)
    -2 ząbki czosnku
    -1 papryczka chilli
    -1 puszka pomidorów (400 g)
    -1 kartonik przecieru pomidorowego (500 g)
    -1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
    -sól i pieprz
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Spaghetti z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Wstawiamy wodę na makaron (z dodatkiem łyżki soli i oleju). W czasie gdy woda się zagotowujemy cebulę kroimy w kostkę, z chilli usuwamy gniazda nasienne i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy przez 3-4 minuty (aż cebulka się zezłoci)
  • 2 2. Dodajemy odsączonego z oleju tuńczyka i dokładnie mieszamy. Podsmażamy dwie minuty.
  • 3 3. Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier, paprykę słodką i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. Makaron wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy al'dente według przepisu na opakowaniu (ok 7-8 minut).
  • 4 4. Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem według uznania i jeszcze chwilę dusimy. Makaron odcedzamy, układamy na talerzu i polewamy sosem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Ryby Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować