Spaghetti z tuńczykiem i pieprzem cytrynowym

0 (0 ocen)

Nie do końca byłam przekonana,czy to danie zasmakuje mojej rodzinie.Ale okazało się rewelacyjne i zapewne pozostanie w naszym menu.Pieprz cytrynowy świetnie się sprawdził i cudownie podkreślił smak.

Składniki:

  • 400 g spaghetti
    185 g tuńczyka w kawałkach w oleju
    300 g pieczarek
    1 cebula
    400 g śmietany 12%
    100 ml mleka 3,2 %
    1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    świeżo mielony pieprz kolorowy
    natka pietruszki
    sól

Spaghetti z tuńczykiem i pieprzem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al' dente w lekko osolonej wodzie.Cebule obieramy i kroimy drobno.Na patelni rozgrzewamy olej z puszki tuńczyka i podsmażamy na nim cebulę.Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę.Wszystko dusimy do momentu,aż odparuje woda z pieczarek.Dodajemy tuńczyka i podsmażamy około 1 minuty.Na koniec dodajemy śmietanę,mieszamy.
  • 2. Doprawiamy do smaku przyprawami.Proponuję użyć pieprzu cytrynowego dobrej jakości np.z firmy Kamis,gdyż zdarzyło mi się kupić tańszy i w zupełności nie przypominał pieprzu cytrynowego.Sos trzymałam na bardzo małym ogniu od czasu do czasu mieszając.Czekając na makaron podlewałam go mlekiem,gdyż sos szybko gęstnieje.Odcedzony makaron dodajemy do sosu,całość szybko mieszamy.Podajemy od razu po wymieszaniu,posypując natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy