Spaghetti z tuńczykiem i rukolą

4.5 (179 ocen)

  • 5 min

Szybki sposób na pyszny obiad! To smaczne danie poleciła mi moja babcia, pracująca przez wiele lat we Włoszech. Mała ilość składników, a jaka rozkosz dla podniebienia !

  • 5 min

Składniki:

  • makaron spaghetti
    2 lub 3 małe muszki tuńczyka
    2 ząbki czosnku
    oliwa z oliwek
    wiązka gałązek rukoli
    ćwiartka cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti z tuńczykiem i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka łyżek oliwy z oliwek. Czosnek posiekać i wrzucić na patelnię. Gdy zarumieni się , dodać odcedzonego z zalewy tuńczyka. Wrzucić opłukaną i posiekaną rukolę. Dusić pod przykryciem. Po 10 minutach wcisnąć sok z cytryny i całość wymieszać.
    Makaron ugotować, odcedzić i wrzucić na patelnię. Następnie wymieszać wszystko tak,by tuńczyk połączył się z makaronem.

Porady

Jeśli tuńczyk zacznie przywierać do patelni można dolać oliwy. Ilość tuńczyka zależna jest od ilości makaronu. Proporcje w przepisie są stosowne do większej połowy opakowania spaghetti. (3 osoby)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować