Spaghetti z bakłażanem, suszonymi pomidorami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana kroimy w średniej grubości paski, solimy i na kilkanaście minut pozostawiamy na ręczniku papierowym do odsączenia. Kiedy bakłażan się już wypoci przesmażamy go 3-5 minut na patelni z oliwą z oliwek w połowie dodając posiekany czosnek . Następnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i połówki oliwek i podsmażamy ok. 2 minut. Całość zalewamy śmietanką 30% i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Redukujemy sos, doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy ugotowany makaron (najlepiej zacząć gotować go z chwilą rozpoczęcia przygotowywania sosu, albo kilka minut wcześniej. Wtedy zgramy się w czasie z gotowym sosem.), mieszamy i chwilkę wszystko razem podgrzewamy.
Komentarze