Spaghetti z bakłażanem, suszonymi pomidorami i oliwkami

4.5 (164 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Wymyślone przeze mnie. Czasem jest tak, że patrzysz na to co masz w lodówce i ... wychodzi przepysznie :)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - bakłażan: 150 gramów
    - suszony pomidor z zalewy: 150 gramów
    - oliwka czarna: 50 gramów
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - czosnek: 3 ząbki
    - śmietanka kremowa 30%: 200 mililitrów
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki
    - pieprz i sól do smaku: 2 szczypty
    - makaron spaghetti: 0.25 opakowania
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti z bakłażanem, suszonymi pomidorami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroimy w średniej grubości paski, solimy i na kilkanaście minut pozostawiamy na ręczniku papierowym do odsączenia. Kiedy bakłażan się już wypoci przesmażamy go 3-5 minut na patelni z oliwą z oliwek w połowie dodając posiekany czosnek . Następnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i połówki oliwek i podsmażamy ok. 2 minut. Całość zalewamy śmietanką 30% i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Redukujemy sos, doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy ugotowany makaron (najlepiej zacząć gotować go z chwilą rozpoczęcia przygotowywania sosu, albo kilka minut wcześniej. Wtedy zgramy się w czasie z gotowym sosem.), mieszamy i chwilkę wszystko razem podgrzewamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować