spaghetti z boczkiem po swojsku

0 (0 ocen)

  • 25 min

danie robię od niemal 20 lat, zawsze się udaje, jest tanie i bardzo smaczne

  • 25 min

Składniki:

  • 30 dag chudego wędzonego boczku

    0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego

    2 średnie cebule

    1 kostka rosołowa lub przyprawa uniwersalna

    przyprawa do potraw włoskich, słodka i ostra papryka, pieprz, ewentualnie sól

    1/3 szklanki wody i 2 łyżeczki maki do zagęszczenia sosu

Spaghetti z boczkiem po swojsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć na bardzo niewielkiej ilości oleju, następnie dodać pokrojoną cebulkę, razem poddusić przez kilka minut, zalać około 1 litrem wrzątku, wrzucić kostkę rosołową, dodać przyprawy, podgotować wszystko około 10 minut, następnie zagęścić mąką wymieszaną z wodą i zagotować, podawać z makaronem i startym serem żółtym, smacznego.

Porady

w sezonie zamiast koncentratu ze słoiczka możemy oczywiście użyć świeżych pomidorów

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy