Spaghetti z brukselką i orzechami

5 (174 ocen)

  • 50 min

Spaghetti w nieco innym wydaniu. Przygotowałam go w podobny sposób do Carbonary. Smak brukselki w połączeniu z lakowymi orzechami jest niezwykły.

  • 50 min

Składniki:



  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
    300 g boczku
    300 g brukselki
    3-4 ząbki czosnku
    1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    200 g żółtego sera (najlepiej parmezanu)
    garść laskowych orzechów
    ok. 150 ml wody
    1 łyżka soku z cytryny
    sól
    pieprz

Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti z brukselką i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko.
  • 2. Boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na głębokiej patelni lub woku aż wytopi się z niego tłuszcz. Jeśli jest go zbyt mało, możemy dodać 1-2 łyżeczek oliwy lub oleju. Gotowe skwarki przekładamy łyżką cedzakową na papier.
  • 3. Brukselkę kroimy w bardzo cienkie paski. Czosnek przeciskamy lub kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu przez 30 sekund. Dodajemy brukselkę. Po 2 minutach wlewamy wodę, doprawiamy solą i papryką. Dusimy do miękkości.
  • 4. Dokładamy połowę startego na drobnych oczkach sera i sok z cytryny. Dodajemy ugotowany makaron, skwarki i doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy potrząsając patelnią.
  • 5. Tak przygotowane spaghetti podajemy posypane resztą sera i grubo posiekanymi orzechami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Brukselka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować