Spaghetti z łososiem i kaparami, z winem i limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować makaron al dente.
Łososia opłukać, osuszyć, posolić i popieprzyć, delikatnie posmarować oliwą i zawinąć w folię aluminiową. Zgrillować na patelni lub grillu elektrycznym (ok. 6-8 minut w zupełności wystarczy).
2.W czasie gdy łosoś się grilluje na drugą patelnię wlać łyżkę dobrej oliwy z oliwek i łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści dodać pokrojony ząbek czosnku i podsmażyć przez minutę. Dodać odsączony z wody makaron (nie przepłukiwać!). Wymieszać dokładnie i wlać 100 ml białego wina, dodać kapary, z połówki limonki odkroić plasterek i wycisnąć z pozostałej części sok. Smażyć, co jakiś czas mieszając, przez ok. 3-4 minuty aż wino się zredukuje. Doprawić solą morską i obficie świeżo zmielonym pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać płaską łyżkę masła i energicznie przemieszać, aż się rozpuści (masło na tym etapie idealnie równoważy kwaskowaty smak).
3.Wyłożyć na talerz, na wierzch położyć kawałek łososia, udekorować limonką, posypać odrobiną parmezanu. Serwować z kieliszkiem lekko schłodzonego białego wina ;)
Komentarze