Spaghetti z łososiem, zatopione w gęstym i delikatnym sosie na bazie słodkiej śmietanki, koperku i brokuła. Idealne na wykwintny, niedzielny obiad, lub kolację we dwoje.
40 min
Składniki:
-350 g świeżego filetu z łososia bez skóry
-250 g makaronu spaghetti
-200 g śmietanki 30%
-1 brokuł
-1 pęczek koperku
-2 ząbki czosnku
-sok z połowy cytryny
-sól i pieprz
-olej lub oliwa do smażenia
Spaghetti z łososiem i sosem brokułowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia kroimy w kostkę.
2.Brokuł dzielimy na różyczki, dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Gotujemy w osolonym wrzątku 6-7 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
3.Ugotowane różyczki brokuła blendujemy razem z posiekanym koperkiem.
4.Stopniowo dodajemy śmietankę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
5.Łososia wrzucamy na rozgrzany olej lub oliwę. Posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smażymy 2 minuty ciągle mieszając.
6.Zalewamy sosem, zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Wrzucamy ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie mieszamy. Gotujemy ciągle mieszając, aż danie będzie gorące. Smacznego!
Komentarze