Spaghetti z małżami i rukolą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Owoce morza są dość częstym gościem w mojej kuchni. Ostatnio najczęściej pojawiają się mule. Tym razem przygotowane we włoskim , prostym stylu :)

  • 20 min

Składniki:

  • Opakowanie makaronu spaghetti
    1 kg muli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 ząbki czosnku
    1 papryczka chilli ( jeśli ktoś lubi mniej pikantne dania proponuje zmniejszyć ilość do 1/3 )
    ½ szklanki białego wytrawnego wina
    ½ opakowania rukoli
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti z małżami i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pod bieżącą wodą oczyszczamy dobrze mule. Wkładamy je do miski z zimną wodą i wszystkie mule, które się otworzyły wyrzucamy. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu – skracając jednak podany czas gotowania makaronu o 1 minutę. W Głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę i przesmażamy chwilę pokrojony w kostkę czosnek i papryczkę chilli. Kiedy po kuchni zacznie unosić się ich zapach wrzucamy do rondla mule, podlewamy je winem – rondel przykrywamy pokrywką i gotujemy mule 2 minuty po czym wstrząsamy rondlem, otwieramy pokrywę i z powrotem przykrywamy. Mule gotujemy jeszcze 4 minuty. Odcedzamy makaron i przekładamy go do muli, dodajemy umytą rukolę, solimy i pieprzymy - całość gotujemy jeszcze minutę pod przykryciem. Jeśli jakieś mule się nie otworzyły usuwamy je, a makaron wraz z Mulami i sosem nakładamy na podgrzane talerze i serwujemy od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować