Spaghetti z nadzianymi pulpecikami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny, gęsty sos pomidorowy, a w nim zanurzone mięsne pulpety, które skrywają mini mozzarellę. Wszystko to tworzy wspaniałą kompozycję z makaronem, serem grana padano i świeżą bazylią.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pulpety:
    500 g mielonego mięsa z wieprzowego, indyczego, wołowiny lub mieszanego, jakie mamy
    sól
    pieprz
    jajko
    25-30 kulek mini mozzarelli
    sos:
    500 g puree pomidorowego lub passaty
    sól
    pieprz
    świeże chili
    pietruszka
    bazylia
    ząbek czosnku
    2-3 łyżki sherry lub koniaku
    2 łyżki oleju rzepakowego

    500 g makaronu spaghetti

    ser grana padano do posypania
    bazylia do przybrania

Spaghetti z nadzianymi pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mieszamy z jajkiem, solą i pieprzem. Każdą kulkę mozzarelli otaczamy mięsem.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący olej wsypujemy posiekany czosnek i chili, chwilę podsmażamy. Ostrożnie wlewamy puree pomidorowe, a następnie sherry. Sos wstępnie solimy. Do gotującego sosu ostrożnie wkładamy pulpety i dusimy kilka minut pod przykryciem. Sos posypujemy drobno posiekanymi ziołami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente.

    Spaghetti wykładamy na jeden duży talerz/półmisek i ostrożnie wykładamy pulpety całość polewamy sosem, posypujemy serem i listkami bazylii. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy