To spaghetti z pesto pochodzi z Genui i oryginalnie podawano je z fasolką szparagową i ziemniakami – dzięki tym dodatkom otrzymywano sycące danie, które zaspokajało głód na długo. Wypróbuj pasta alla genovese!
Składniki:
350 g makaronu spaghetti
250 g ziemniaków
200 g zielonej fasolki szparagowej
1 ząbek czosnku
50 g liści bazylii
150 ml oliwy z oliwek
15 g orzeszków piniowych
100 g Parmezanu
Spaghetti z pesto, fasolką szparagową i ziemniakami - pasta alla genovese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Ziemniaki gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku. Po upływie 4 minut gotowania ziemniaków do garnka dodajemy też umytą i pokrojoną na 4 cm kawałki fasolkę. Gotujemy przez 2 minuty i dodajemy do garnka także makaron. Gotujemy aż makaron będzie al dente, fasolka wciąż chrupiąca a ziemniaki lekko miękkie. Odcedzamy, zachowując pół szklanki wody z gotowania.
2.Kiedy ziemniaki, fasolka i makaron gotują się, przygotowujemy pesto do makaronu – orzeszki prażymy na suchej patelni i miksujemy razem z liśćmi bazylii, czosnkiem, 70 g tartego Parmezanu, oliwą i szczyptą soli, najlepiej korzystając z miksowania pulsacyjnego.
3.Gotowe pesto wlewamy do garnka, dodajemy makaron z warzywami i mieszamy. W razie potrzeby dolewamy trochę wody z gotowania makaronu. Spaghetti z pesto wykładamy na talerze i posypujemy resztą sera.
Komentarze