Spaghetti z pomidorami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Sezon na pyszne pomidory powoli się rozpoczyna, warto przygotować spaghetti właśnie z nimi, zamiast słoiczkowego przecieru pomidorowego.

  • 45 min

Składniki:

  • 200g makaronu spaghetti
    40 dkg mielonej szynki
    1 papryka czerwona
    3 pomidory
    3 ząbki czosnku
    1 mała czerwona cebula
    3 łyżki pasty pomidorowej
    Sól, pieprz do smaku
    10 dkg sera żółtego mozzarella
    2 łyżki oliwy z oliwek
    Kilka listków świeżej bazylii

Spaghetti z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy sos do spaghetti 1. Paprykę i pomidory myjemy i kroimy w kostkę, wszystko przekładamy do nagrzanej głębokiej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i przepuszczonego przez praskę czosnku. Dodajemy posiekaną cebulę czerwoną oraz pastę z suszonych pomidorów. Smażymy ok. 10 minut, a następnie dodajemy mięso mielone. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ok. 15 minut. W garnku gotujemy wodę delikatnie osoloną i na wrzącą wrzucamy makaron. Gotujemy al dente. Mieszamy z sosem i podajemy ze startą mozzarellą i posiekaną świeżą bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy