Spaghetti z pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować makaron al dente, odcedzić.
Tartą bułkę zalać mlekiem, odcisnąć.
2.Zetrzeć ser na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
Cebulę, czosnek, pietruszkę drobno posiekać.
3.Mięsa przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę tarką, jajka, ser, cebulę, czosnek, pietruszkę, doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać, wyrobić jednolitą masę, formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć, pulpety z wszystkich stron.
4.Na drugiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć.
Dodać pomidory razem z zalewą i 1/2 szklankę wody, gotować około 20 minut.
5.Dołożyć podsmażone pulpety, gotować następne 10- 15 minut.
Doprawić oregano, bazylią, solą, pieprzem, pogotować jeszcze 5 minut
6.Nałożyć makaron na talerze, polać sosem, podawać.
SMACZNEGO!!!!
Komentarze