Spaghetti z ricottą i boczkiem

4.49 (173 ocen)

Przepis inspirowany książką Kuchnia Włoska. Smak dania nie do opisania..

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    Na 2-3 porcję:
    250 g. makronu spaghetti
    250 g. sera Ricotta ( 1 opakowanie)
    100 g. sera Gouda w kostce
    2 jajka

    Składniki podstawowy dodatkowy:
    4 plastry boczku pieczonego ( ok 0,5 cm grubości)

    Składniki robocze:
    1 kopiasta łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
    2 łyżka masła śmietankowego
    1/2 szklanki domowego bulionu warzywnego ew. z kostki
    sól , pieprz
    woda + olej do zagotowania makaronu

    Do dekoracji:
    Natka pietruszki
    ser
    surowy makaron



Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti z ricottą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaron 1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju ( by się nie sklejał) , odcedzamy , przekładamy z powrotem do garnka dodajemy masło oraz pietruszkę -mieszamy zostawiamy pod przykryciem
  • sos 2. W tym czasie boczek kroimy w drobną kostkę , smażymy bez dodatku oleju gdyż sam go wytworzy, jajka roztrzepujemy z ricottą , bulionem oraz solą i pieprzem , dusimy na wolnym ogniu do zgęstnięcia sosu co chwila mieszając.
  • spaghetti 3. Do garnka z makaronem przelewamy gotowy , gorący sos , dokładnie mieszamy.
  • 4. Rozkładamy na talerze , oprószamy tartą goudą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gouda Makaron Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować