Długie makaronowe nitki, mięso mielone i łodygi selera to moja dzisiejsza propozycja na pyszny i szybki obiad. Dzięki selerowi, danie ma fajną, lekko chrupiącą konsystencję.
Składniki:
Składniki podstawowe:
• 0,5 kg mielonej szynki wieprzowej,
• 5 -6 łodyg selera naciowego,
• 1 mały jogurt naturalny
Składnik dodatkowy:
• 400 gram makaronu spaghetti
Składniki robocze:
• 0,5 cebuli,
• Sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
• Bazylia suszona do smaku,
• Olej do smażenia,
Dekoracja:
• Parmezan do posypania,
• Natka pietruszki do oprószenia
Spaghetti z selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju.
2.Do zrumienionej dodajemy mięso mielone. Całość smażymy, aż mięso będzie miękkie. W trakcie smażenia doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i papryką. W połowie dodajemy do niego koncentrat pomidorowy.
3.Między czasie seler kroimy w paseczki o grubości około 0,5 cm. Pokrojony obsmażamy w niewielkiej ilości oleju na oddzielnej patelni.
4.Obsmażony łączymy z gotowym mięsem. Do połączonych składników dodajemy jogurt. Całość razem podgrzewamy do zredukowania się płynu po dodaniu jogurtu. Mięso ostatecznie doprawiamy do smaku bazylią i innymi przyprawami.
5.Oddzielnie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Ugotowany i odcedzony dodajemy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy.
Gotowe danie porcjujemy na talerze. Przed podaniem oprószamy je delikatnie parmezanem i natką pietruszki. Podajemy.
Komentarze