Spaghetti z sosem bolońskim

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jedno z najpopularniejszych dań, przyrządzanych na wiele sposobów.

  • 15 min

Składniki:

  • NA 4 PORCJE

    400g spaghetti

    2 łyżki masła
    80g chudego boczku wędzonego
    2 cebula
    1 średnia marchew
    1/4 bulwy selera
    300g wołowego mięsa mielonego
    250ml domowego przecieru pomidorowego
    1/2 szklanki wody
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki słodkiej śmietany
    1 liść laurowy
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz
    ulubione przyprawy (np.bazylia, oregano)

    starty parmezan do posypania

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Spaghetti z sosem bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w drobną kostkę. Oczyszczone i obrane warzywa drobno kroimy (cebula) i ścieramy na tarce o grubych oczkach (marchew, seler).
  • Spaghetti z sosem bolońskim 2. Rozpuszczamy masło i podsmażamy boczek. Dodajemy cebulę, marchew i seler i podsmażamy około 2 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy i wodę. Wkładamy listek laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, przez około 60 minut.
  • 3. Doprawiamy zahartowaną śmietaną, ziołami i jeszcze chwilę gotujemy. W tym czasie gotujemy makaron wg wskazań z opakowania. Wyjmujemy listek laurowy, sos podajemy na odsączony i wyłożony na talerze makaron. Posypujemy startym serem.

Porady

Przecier pomidorowy możemy zastąpić trzema obranymi ze skórki i pozbawionymi pestek pomidorami oraz koncentratem pomidorowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować