Pyszne i pożywne danie. Makaron gości u mnie w domu bardzo często i żeby nie był monotonny urozmaicam go różnymi dodatkami.
40 min
Dla 4 osób
Składniki:
ok. 200-300 g makaronu spaghetti ,
ok. 500 g mięsa mielonego,
ok. 500 ml passaty pomidorowej,
mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
kawałek marchewki (pokrojona w kostkę),
½ papryki czerwonej (pokrojona w kostkę),
ok. 200 g pieczarek (pokrojone na ćwiartki),
olej,
sól, słodka papryka, pieprz cayenne,
żółty ser do posypania,
Makaron z mięsem mielonym , papryka i pieczarkami w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone posypujemy solą, papryką i pieprzem cayenne i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią pokrojona cebulę, marchewkę i podsmażamy, następnie dodajemy mięso mielone, wszystko dokładnie mieszamy i dusimy około 10 min co jakiś czas mieszając.
Paprykę i pieczarki podsmażamy lekko na drugiej patelni.
Passatę podgrzewamy i dodajemy do mięsa, dodajemy również paprykę i pieczarki, dusimy razem aż mięso będzie miękkie, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek. Możemy przyprawić jeszcze do smaku jeśli jest potrzeba.
Spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy, hartujemy i przekładamy na talerz. Sos mięsny wykładamy na makaron, posypujemy startym serem. Smacznego!
Komentarze