Spaghetti z sosem pomidorowym alla puttanesca

0 (0 ocen)

  • 25 min

Kuchnia włoska, pomimo bazowania na małej ilości produktów, pozwala na mieszanie ich w różnoraki sposób.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na dwie porcje:
    - 400ml passaty
    - pół małej cebuli
    - dwie łyżki oliwek bez pestek
    - 2 fileciki anchois
    - ząbek czosnku
    - pół papryczki chili lub chili w proszku
    - oliwa z oliwek
    - słodka papryka w proszku
    - oregano
    - parmezan do posypania
    - sól, pieprz, cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti z sosem pomidorowym alla puttanesca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
    Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Cebulę, czosnek, papryczkę chili i anchois kroimy na drobne kawałeczki i wrzucamy na patelnię. Przed dodaniem passaty na patelnię wrzucamy oliwki. Wlewamy passatę i doprowadzamy do wrzenia mieszając co jakiś czas. Zmniejszamy ogień pod patelnią. Dodajemy po łyżeczce oregano, słodkiej papryki i cukru. Doprawiamy pieprzem i solą. Sos powinien się zredukować, ale nie być zbyt gęsty. Odcedzony makaron mieszamy na patelni z sosem. Podajemy z tartym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.86 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Proste spaghetti z sosem pomidorowym

To może cię zainteresować