Spaghetti z sosem pomidorowym i pulecikami

0 (0 ocen)

Danie mocno czosnkowe, pikantne i aromatyczne

Składniki:

  • 40 dkg łopatki wieprzowej
    5 pomidorów
    2 cebule
    główka czosnku
    1 papryczka chilli
    świeże zioła
    (tymianek, bazylia, oregano)
    sól, pieprz
    słodka papryka
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    40 dkg makaronu spaghetti

Spaghetti z sosem pomidorowym i pulecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos pomidorowy 1. Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek (4-5 ząbków) zeszklić z rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem słodkiej papryki. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i posiekane zioła. Poddusić, aż pomidory się rozpadną.
  • Sos pomidorowy z pulepcikami 2. Mięso zemleć w maszynce, dodać kieliszek bardzo zimnej wody, 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól, pieprz i pół papryczki chilli. Dokładnie wymieszać. Formować małe pulpeciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu przełożyć do sosu. Całość poddusić 10-15 minut.
  • Spaghetti z sosem pomidorowym z pulepcikami 3. Makaron ugotować al dente. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku i zagęścić przecierem pomidorowym. Podawać z makaronem. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy