Spaghetti z sosem pomidorowo pieczarkowym

0 (0 ocen)

Ma delikatny grzybowy posmak.

Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego

    1 marchew

    1 cebula

    2 ząbki czosnku

    4-5 pieczarek

    2 łyżki oleju

    1 puszka pomidorów bez skóry

    sól, pieprz, odrobina cukru,

    2 łyżki przecieru pomidorowego

    bazylia, zioła prowansalskie - 1 łyżka

    makaron spaghetti pełnoziarnisty lub zwykły ( u mnie mieszany) ok 20 dag

    ser grana padano do posypania

Spaghetti z sosem pomidorowo pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew ścieramy na drobnych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebule i marchew, chwile smażymy następnie dodajemy zioła (bazylie i zioła prowansalskie) mieszamy i dodajemy mięso mielone. Smażymy aż nabierze jasnego koloru. Następnie dodajemy pomidory w puszce i dusimy. Pieczarki obieramy a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz odrobina cukru. Dodajemy także przecier pomidorowy i nadal dusimy co jakiś czas mieszając. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody.

    Podajemy z makaronem ugotowanym według przepisu na opakowaniu.

    Po wierzchu posypujemy startym serem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy