Spanakopita-pikantny placek grecki

0 (0 ocen)

  • 30 min

W oryginale jest ciasto phyllo natomiast moja spanakopita jest z ciasta francuskiego.Znowu greckie wspomnienia.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    1 paczka szpinaku mrożonego
    2 cebule
    pęczek koperku lub pęczek natki pietruszki
    kostka sera feta
    1 woreczek ryżu
    3 jaja
    sól
    pieprz
    2 ząbki czosnku
    2 opakowania ciasta francuskiego

Spanakopita-pikantny placek grecki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki do Spanakopity 1. Cebulę posiekać razem z czosnkiem i podsmażyć na oleju, dodać rozmrożony szpinak i dalej chwilę smażyć.
    Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić.
    Wymieszać ze szpinakiem.
    Dodać do ostudzonej masy szpinakowej pokrojony w kostkę ser feta,posiekany koperek,3 jajka, sól, pieprz i wszystko razem wymieszać.
    Ciasto francuskie ułożyć na dnie, wyłożyć farsz i zawinąć brzegi ciasta do środka.
    Drugie ciasto wyłożyć na wierzchu i podwinąć brzegi pod spód.
    Przed pieczeniem pokroić na kawałki.
    Piec 50 minut najlepiej z termoobiegiem którego ja nie posiadam i trwało to chwilę dłużej.
    Piec w temp 180 stopnia aż ciasto będzie złociste.

Porady

Spanakopita jest dobra na ciepło i na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy