Spanakorizo, czyli szpinak z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrażamy. Cebulę
obieramy i kroimy w małą
kostkę. Smażymy na rozgrzanej
w głębokiej patelni
oliwie na złoty kolor. Dodajemy
pomidory z zalewą. Smażymy
ok. 10 minut.
2.Do cebuli z pomidorami
wkładamy szpinak. Smażymy,
aż sos nieco odparuje. Doprawiamy
do smaku solą i pieprzem.
Wlewamy 1,5 szklanki
wody. Dusimy kilka minut.
Wsypujemy opłukany pod bieżącą
wodą ryż. Dusimy na małym
ogniu pod przykryciem,
od czasu do czasu mieszając.
Następnie wlewamy jeszcze
1 szkl. wody.
3.Koperek myjemy, osuszamy
i drobno siekamy. Wsypujemy
do potrawy, mieszamy. Odstawiamy
na kilka minut, aby ryż
wchłonął cały płyn. Spanakorizo
wykładamy na talerze. Podajemy
z fetą.
Porady
Danie można przygotować ze świeżym szpinakiem: 1 kg szpinaku myjemy, obrywamy listki i kroimy w paski. Blanszujemy i odcedzamy
Komentarze