Spritzgebäck – niemieckie ciasteczka świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubijamy masło, cukier, żółtka, rum i cukier waniliowy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy, ciągle mieszając, mielone migdały, mąkę i sól, na zmianę z mlekiem.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę oprószamy mąką. Napełniamy ciastem rękaw cukierniczy z gwiazdkową końcówką. Wyciskamy z rękawa na blachę obwarzanki w odstępach 3 cm. Im grubsze będą obwarzanki, tym mniej będą się później łamać. Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, aż ciasteczka będą złotożółte. Po wyjęciu z piekarnika studzimy przez 5 minut na blasze, potem zdejmujemy i studzimy do reszty.
Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Jeśli jest za gęsta możemy dodać kilka łyżek mleka. Każde ciasteczko zanurzamy do połowy w płynnej czekoladzie. Odkładamy do wyschnięcia.
Porady
Można zapiec je chwilę w wyższej temperaturze, by nie straciły swojego kształtu.
Komentarze