Śródziemnomorskie spaghetti

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam dwoje dzieci: 4-letniego synka i 2-letnią córeczkę. Uwielbiam gotować, a spaghetti z krewetkami i ośmiorniczkami jest efektem moich kulinarnych eksperymentów.

Składniki:

  • ● opakowanie spaghetti
    ● 10 dag ośmiorniczek (z puszki lub mrożonych)
    ● 10 dag krewetek
    ● 20 dag paluszków krabowych surimi
    ● 20 dag groszku z puszki
    ● 2 pomidory
    ● łyżka przecieru pomidorowego
    ● 3 ząbki czosnku
    ● olej do smażenia
    ● sól
    ● pieprz
    ● szczypta cukru

Śródziemnomorskie spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • DuŚródziemnomorskie spaghetti 1. Makaron gotujemy al dente w dużej
    ilości lekko osolonej wody
    Odcedzamy.
  • DuŚródziemnomorskie spaghetti 2. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę
    Groszek osączamy.
    Czosnek obieramy i siekamy.
    Paluszki i ośmiorniczki kroimy w
    kawałki. Na głębokiej patelni
    (lub w woku) rozgrzewamy olej i
    podsmażamy czosnek. Dodajemy
    pokrojone w kostkę
    pomidory, przecier oraz groszek.
    Dusimy.
  • Śródziemnomorskie spaghetti 3. Po 15 minutach dodajemy
    owoce morza, mieszamy. Dusimy kolejne 15 minut. Doprawiamy
    solą, pieprzem i cukrem.
    Dusimy jeszcze ok.
    10 minut. Makaron wykładamy
    na talerze i polewamy sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2010

Komentarze

Podobne przepisy