Swojskie hamburgery

4.5 (196 ocen)

  • 30 min

Taki obiad to uciecha zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Hamburgery nadają się również na świetną przekąskę na każdej imprezie. Są proste, smaczne i bardzo sycące.

  • 30 min

Składniki:

  • (Na 8 hamburgerów)
    -8 bułek poznańskich (z przedziałkiem)
    -0,5 kg mięsa mielonego
    -8 liści sałaty
    -1 mały ogórek wąż
    -1 duży ogórek kiszony (lub dwa mniejsze)
    -1 pomidor
    -2 rzodkiewki
    -1 mała cebula
    -1 jajko
    -1 łyżka bułki tartej
    -po jednej łyżeczce: soli, czosnku granulowanego, papryki słodkiej, oregano
    -odrobina pieprzu
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery Hamburgery

Swojskie hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa wsypujemy wszystkie przyprawy i wbijamy jajko. Dokładnie łączymy. Dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
  • Kotlety na hamburgery 2. Następnie z mięsa dokładnie formujemy 8 płaskich kotletów. Zostawiamy na około 5 minut.
  • 3. W tym czasie kroimy warzywa: cebulę w talarki, ogórki, pomidora i rzodkiewkę w cienkie plasterki.
  • 4. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony.
  • 5. W czasie kiedy mięso się smażymy przekrawamy bułki na pół (zostawiając pod koniec bułki łączenie, żeby nie była całkiem przekrojona) i wstawiamy do mikrofali na minimalną moc na 2 minuty.
  • 6. Do ciepłej bułki wrzucamy plasterek sałaty, następnie gotowego kotleta i z każdego warzywa po trochu tak jak lubimy.

Porady

Jeżeli mięso do hamburgera chcemy odgrzać, należy włożyć je do bułki i razem z bułką podgrzewać w mikrofali nastawionej na minimalną moc przez 2 minuty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować