Ciasto kruche:
500g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
125g cukru
250g masła lub margaryny
1 jajko
8 łyżek zimnej wody
Masa makowa
pół kg maku
30 dag cukru
1 cukier waniliowy
10 dag masła
5 dag mąki
8 jajek
dowolne bakalie( u mnie rodzynki i skórka pomarańczowa
aromat migdałowy
Świąteczny makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.2/3 ciasta kruchego wyłożyć do formy prostokątnej wysmarowanej margaryną. Ciasto nakłuć widelcem i posypać 2 łyżkami bułki tartej.
2.Mak zaparzamy, odsączamy bardzo dokładnie i 3 krotnie mielimy.
Cukier i cukier waniliowy ucieramy z żółtkami (z białek ubijamy pianę), utarte dodajemy do maku, mieszamy, następnie do masy makowej dodajemy pozostałe składniki a na końcu - pianę ubitą z białek i oprószone mąką bakalie.
Masę makową wylewamy na podpieczone ciasto, całość pieczemy 60 minut w 180 stopniach.
3.Resztę ciasta rozwałkować (na prostokąt ok. 20x 50cm) i pociąć radełkiem na paski o szerokości ok. 1,5cm. Paski ułożyć na cieście, tworząc kratkę. Wystające końcówki obciąć do wielkości ciasta.
Komentarze