W Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć tego doskonałego świątecznego wypieku czyli tradycyjnego puszystego piernika z aksamitną polewą czekoladową, przekładanego powidłami i obowiązkowo z dodatkiem korzennych przypraw.
Świąteczny piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W garnku rozpuścić masło, dodać cukry, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon, kakao i całość dokładnie wymieszać. Żółtka roztrzepać mikserem, dodać mleko i rozpuszczone masło z przyprawami. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i ubite na sztywno ze szczyptą soli białka. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki o wymiarach 30cm x 13cm, wysmarowanej oliwą i posypanej manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-55minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.
2.Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej ilości rozrobić budyń. Następnie na gotujące się mleko wlać mleko z budyniem i chwilkę gotować.
3.Polewa:
Czekoladę połamać na kostki, dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej.
4.Ciasto przekroić poprzecznie na pół, posmarować budyniem, dżemem, przykryć drugą połową ciasta i polać polewą. Dodatkowo posypać posypką dekoracyjną i dowolnie udekorować.
Komentarze