Świąteczny schab z bakaliami

4.49 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Takie mięsko podaję na zimno, jako dodatek do pieczywa. Do jego przygotowania możemy użyć swoich ulubionych bakalii, np. orzechy, rodzynków.

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 kg schabu,
    • 8 dag suszonych fig,
    • 12 dag suszonych moreli,
    • 12 dag suszonych śliwek kalifornijskich,
    • ¾ szklanki czerwonego wina,
    • sól,
    • pieprz,
    • 2 łyżki oleju,
    • 1,5 łyżki miodu płynnego, prawdziwego,
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Świąteczny schab z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • oprószanie solą 1. Mięso przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Następnie nacinamy go wzdłuż w pięciu miejscach. Każdy „rowek” powinien mieć około 2-2,5 cm głębokości. Tak przygotowane mięso oprószamy dokładnie solą i pieprzem.
  • napełnienie owocami 2. W przygotowane nacięcia układamy bakalie. Ja zrobiłam 2 rzędy śliwkowe, 2 morelowe i jeden figowy.
  • obwiązanie nicią 3. Po nałożeniu owoców mięso dokładnie obwiązujemy sznurkiem, dość gęsto, by owoce w trakcie pieczenia nie wysunęły się na wierzch.
  • przed pieczeniem 4. Przewiązane sznurkiem schab układamy w naczyniu żaroodpornym. Miód łączymy z olejem. Otrzymaną mieszaniną smarujemy dokładnie mięso. Schab podlewamy winem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy około 80 minut w 190°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Figi Morele Schab Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować