Świąteczny sernik z kakaowym kruchym ciastem i konfiturą

0 (0 ocen)

  • Średni

Ten przepis jest w mojej rodzinie od lat. Kiedyś robiła go moja ciocia teraz piekę go ja, w tym roku znowu zagości na naszym stole. Fanom serników serdecznie go polecam. Jest pyszny!

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka krupczatka: 40 dekagramów
    - cukier kryształ: 10 dekagramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - gęsta śmietana 18% (z górką, pełna): 2 łyżki
    - kakao naturalne gorzkie ciemne (z górką, pełne): 2 łyżki
    - margaryna: 15 dekagramów
    - proszek do pieczenia (płaskie): 2 łyżeczki
    - cukier z wanilią (opakowanie): 16 gramów
    MASA SEROWA:
    - twaróg 100% mielony: 1 kilogram
    - cukier puder: 1 szklanka
    - jaja: 4 sztuki
    - budyń waniliowy (opakowanie): 40 gramów
    - stopione masło: 2 łyżki
    DODATKOWO::
    - konfitura z czerwonej porzeczki (może być z czarnej lub wiśniowa): 150 mililitrów
    - cukier puder: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Dżemy Konfitury

Świąteczny sernik z kakaowym kruchym ciastem i konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto : Mąkę wymieszać z cukrami i proszkiem. Mieszamy. Dodajemy pokrojoną margarynę rozdrabniamy ją w mące do drobnych okruszków, po czym dodajemy śmietanę i żółtko. Wybraniamy ciasto.
    Gdy się połączy dodajemy kakao i jeszcze raz wyrabiamy po czym foliujemy i chłodzimy w zamrażarce 30-40 minut lub w lodówce przez minimum 2 godziny.
    Po tym czasie ciasto dzielimy na pół, jedną część ścieramy na tarce na dno formy z papierem do pieczenia, wyrównujemy aby było równe. Rozsmarowujemy na nim powidła i zabieramy się za przygotowanie sera.
    Drugą część ciasta wkładamy do lodówki
  • wszystkie składowe: ser, piana,dżem, ciasto 2. Ser: Białka oddzielamy od żółtek.
    Masło roztapiamy.
    Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą kremową (kolor) masę, cukier wsypujemy stopniowo, w trzech turach, cały czas miksując, ok. 10 minut.
    Wlewamy ostudzone masło, miksując.
    Gdy się połączą dodajemy budyń. Miksujemy.
    Nastawiamy piekarnik na 165 stopni bez termoobiegu.
    Ser dodajemy stopniowo, po solidnej łyżce, miksując na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Starajmy się to robić jak najkrócej.
    Białka ubijamy na sztywno, ze szczyptą soli Ja po tym poznaję , że są właściwie ubite, lekko połyskują i stawiają mikserowi lekki opór.
    Do sera dodajemy pianę, najlepiej drewnianą łyżką, mieszamy delikatnie i krótko.
  • Świąteczny sernik z kakaowym kruchym ciastem i konfiturą 3. Wylewamy masę na ciasto i ścieramy drugą jego część na wierzch. Równo aby pokryło całą powierzchnię.
    Pieczemy na środkowym poziomie przez 45 minut, po tym czasie zostawiamy w piecu przez 30-40 minut, później możemy studzić przy uchylonych drzwiczkach.
    Gdy sernik będzie zimny obsypujemy go cukrem pudrem, przechowujemy go w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Porzeczki Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować