Świąteczny sernik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto posiekać i wyrobić gładkie ciasto. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, spód tortownicy wylepić ciastem.
2.Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, stopniowo dodawać wystudzoną margarynę, ser, budyń, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i aromat. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Na koniec do masy serowej dodać pianę, dokładnie ale delikatnie wymieszać. Przelać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni (bez termoobiegu) a po 10 minutach zmniejszyć temperaturę na 160 stopni. Piec ok godziny na złoty kolor.
3.Po upieczeniu, sernik przetrzymać w uchylonym piekarniku, gdy przestygnie wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Następnie włożyć do lodówki na kila godzin. Przed podaniem polać polewą i udekorować plastrami cytryny.
Komentarze