Świąteczny Seromakowiec z Sosem Waniliowym i Migdałową Nutką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Zapach wanilii, skórki pomarańczowej i bakalii nawet w środku lata wprowadzi świąteczną atmosferę :) Ciasto jest przepyszne, ale uwaga! To ciasto UZALEŻNIA ;P

  • 3 godz.

Składniki:

  • Na ciasto:
    · 3 szklanki mąki krupczatki
    · 5 żółtek
    · 1 kostka margaryny
    · 3 łyżki cukru
    · 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Na masę makową:
    · 0,5 kg maku
    · 2 jajka + białko z jednego jajka
    · 1 szklanka cukru pudru
    · 2 łyżki cukru waniliowego
    · 2 łyżki tartej bułki
    · kilka kropli aromatu migdałowego lub rumowego
    · ok. 10 - 15 dkg bakalii: rodzynki, orzechy włoskie, łyżka skórki pomarańczowej, płatki migdałowe
    Na masę serową:
    · 1 kg sera
    · 1 szklanka cukru pudru do piany
    · 2 jajka
    · 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    · 1 kostka masła
    · 5 białek
    · 2 łyżki skórki pomarańczowej
    · kilka kropel aromatu pomarańczowego
    · 2 łyżki cukru waniliowego
    Na sos waniliowy:
    · 200 ml śmietany kremówki (30%)
    · 100 ml mleka
    · 3 żółtka
    · 3 łyżki cukru pudru
    · 1 laska wanilii (cukier waniliowy - do smaku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Świąteczny seromakowiec z sosem waniliowym i migdałową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób wykonania:
    · Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto, wyrobić na gładko i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie ¾ rozwałkować na wielkość blachy i podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. ¼ włożyc do lodówki.
    · Przygotować masę makową: mak sparzyć, osączyć i zmielić 2 razy. Utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać olejek, bakalie i tartą bułkę. Wymieszać. Dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać z masa makową
    · Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku stale ucierając, a następnie dodawać partiami budyń i ser nie przerywając ucierania. Następnie dodać do masy skórkę pomarańczową i kilka kropel olejku. Wymieszać. Na koniec ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z masą serową
    · Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać, a na nią wylać masę serową. Powierzchnię wygładzić i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 45-50 minut. Jeśli góra zaczyna wcześniej brązowieć można ją przykryć folią spożywczą, co zapobiegnie zbytniemu zbrązowieniu góry ciasta
    · Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
    · Wystudzone ciasto można polać polewą czekoladową

    Sos waniliowy:

    nilię przeciąć, wyjąć nasionka. Wlać do rondelka mleko i śmietankę. Dodać nasionka wanilii oraz samą laskę. Zagotować na wolnym ogniu uważając, by nie wykipiało. Ostudzić. Żółtko wymieszać z cukrem do momentu uzyskania jednolitej masy. Z mleka ze śmietaną wyjąć laskę wanilii, wlać żółtko, wymieszać. Z powrotem wstawić do podgrzania. Sos jest gotowy i można podawać go z ciastem zarówno na ciepło jak i na zimno J

Porady

Ja piekłam to ciasto na blasze o wymiarach 25 x 40cm i było akurat :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować