Zapach wanilii, skórki pomarańczowej i bakalii nawet w środku lata wprowadzi świąteczną atmosferę :) Ciasto jest przepyszne, ale uwaga! To ciasto UZALEŻNIA ;P
3 godz.
Składniki:
Na ciasto:
· 3 szklanki mąki krupczatki
· 5 żółtek
· 1 kostka margaryny
· 3 łyżki cukru
· 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę makową:
· 0,5 kg maku
· 2 jajka + białko z jednego jajka
· 1 szklanka cukru pudru
· 2 łyżki cukru waniliowego
· 2 łyżki tartej bułki
· kilka kropli aromatu migdałowego lub rumowego
· ok. 10 - 15 dkg bakalii: rodzynki, orzechy włoskie, łyżka skórki pomarańczowej, płatki migdałowe
Na masę serową:
· 1 kg sera
· 1 szklanka cukru pudru do piany
· 2 jajka
· 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
· 1 kostka masła
· 5 białek
· 2 łyżki skórki pomarańczowej
· kilka kropel aromatu pomarańczowego
· 2 łyżki cukru waniliowego
Na sos waniliowy:
· 200 ml śmietany kremówki (30%)
· 100 ml mleka
· 3 żółtka
· 3 łyżki cukru pudru
· 1 laska wanilii (cukier waniliowy - do smaku)
Świąteczny seromakowiec z sosem waniliowym i migdałową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób wykonania:
· Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto, wyrobić na gładko i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie ¾ rozwałkować na wielkość blachy i podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. ¼ włożyc do lodówki.
· Przygotować masę makową: mak sparzyć, osączyć i zmielić 2 razy. Utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać olejek, bakalie i tartą bułkę. Wymieszać. Dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać z masa makową
· Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku stale ucierając, a następnie dodawać partiami budyń i ser nie przerywając ucierania. Następnie dodać do masy skórkę pomarańczową i kilka kropel olejku. Wymieszać. Na koniec ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z masą serową
· Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać, a na nią wylać masę serową. Powierzchnię wygładzić i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 45-50 minut. Jeśli góra zaczyna wcześniej brązowieć można ją przykryć folią spożywczą, co zapobiegnie zbytniemu zbrązowieniu góry ciasta
· Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
· Wystudzone ciasto można polać polewą czekoladową
Sos waniliowy:
nilię przeciąć, wyjąć nasionka. Wlać do rondelka mleko i śmietankę. Dodać nasionka wanilii oraz samą laskę. Zagotować na wolnym ogniu uważając, by nie wykipiało. Ostudzić. Żółtko wymieszać z cukrem do momentu uzyskania jednolitej masy. Z mleka ze śmietaną wyjąć laskę wanilii, wlać żółtko, wymieszać. Z powrotem wstawić do podgrzania. Sos jest gotowy i można podawać go z ciastem zarówno na ciepło jak i na zimno J
Porady
Ja piekłam to ciasto na blasze o wymiarach 25 x 40cm i było akurat :)
Komentarze