ŚWIĄTECZNY TORCIK MAKOWY

0 (0 ocen)

Torcik makowy w odchudzonej wersji. Klasyczny makowiec w 100 g ma około 340-350 kcal, moja poraja 100 g to tylko 162 kcal więc całkiem dobrze:)

Składniki:

  • Biszkopt:

    1 jajko
    2 białka
    40 g mąki pszennej
    15 g mąki ziemniaczanej
    10 g kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Przełożenie:

    200 g masy makowej ,przepis: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/masa-makowa-wersja-light-2
    250 g jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu
    2 łyżeczki stewii
    Skórka otarta z 1 pomarańczy
    1/2 szklanki wrzątku
    3 łyżeczki żelatyny
    2-3 krople aromatu rumowego

    Dekoracja:

    1 łyżeczka powideł śliwkowych
    2 łyżeczki wiórków kokosowych
    Perełki, gwiazdki i płatki do dekorowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Świąteczny torcik makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Wszystkie rodzaje mąk przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, wymieszać i odstawić na bok.
  • image-085fv6l 2. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać żółtko i cały czas miksując ubić całość.
  • image-1l7fspm 3. W dwóch partiach dodać sypkie składniki i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto biszkoptowe. Piec w 170 stopni około 15-18 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i przekroić poprzecznie na dwie części.
  • image-251tav9 4. Przełożenie:
    W 1/2 szklance wrzątku rozpuścić dobrze 2 łyżeczki żelatyny. Dodać do niej aromat rumowy i wymieszać dokładnie.
  • image-1dx61j1 5. Przygotowaną mieszaninę przelać do masy makowej i dokładnie wymieszać. Odłożyć do lodówki na około 15 min.
  • image-22wiukr 6. W między czasie przygotować masę jogurtową. Do jogurtu dodać stewię i otartą skórkę z pomarańczy. Dobrze wymieszać. Żelatynę rozpuścić w najmniejszej ilości wody. Dodać do masy jogurtowej i wymieszać aby nie było grudek.
  • image-1asbm9l 7. Wykonanie:
    Na paterę ułożyć pierwszy blat ciasta. Przy użyciu pędzelka nasączyć go wodą wymieszaną z sokiem cytrynowym. Po okręgu rozłożyć masę makową ( zostawić pusty środek).
  • image-12e8akm 8. W puste miejsce ostrożnie wylać masę jogurtową. Lekko wyrównać. Następnie wyłożyć resztę masy jogurtowej, na którą wyłożyć resztę masy makowej. Ułożyć drugi krążek biszkoptu. Delikatnie docisnąć i odłożyć do lodówki na 5-6 godzin.
  • 9. Dekoracja:
    Powidła rozpuścić w mikrofali. Pędzelkiem posmarować wierch tortu. Następnie przy użyciu foremek do wykrajania ciastek „usypać” świąteczne wzorki z wiórków koksowych. Udekorować gwiazdkami, śnieżynkami i perełkami.
    Smacznego!

Porady

*cały proces dekorowania można zupełnie pominąć lub oprószyć lekko cukrem pudrem całość.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować