Ciasto:
500 g mąki
100 g (6-7 łyżek) cukru
4 jaja
50 g drożdży
2/3 szklanki mleka
100 g masła
opakowanie cukru waniliowego lub 1 aromat waniliowy lub laska wanilii
Masa makowa:
25 dkg suchego maku
3 łyżki śmietany 36 proc.
2-4 łyżki miodu
2 szklanki mleka
2 łyżki masła
50-80 g płatków migdałowych
8 łyżek bakalii (rodzynki i morele, kandyzowana skórka pomarańczowa)
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Świąteczna drożdżowa rolada makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak zalać wrzącym mlekiem, odstawić min. 6 godzin. a nawet na całą noc. Po tym czasie gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odsączyć na sicie i zmielić 3 razy w maszynce z drobnym sitkiem.
Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, odsączyć. Morele i skórkę pomarańczową posiekać. Masło roztopić na patelni, dodać zmielony mak, przesmażyć. Dodać miód, śmietanę i bakalie, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Ostudzić.
2.Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i letnim mlekiem, przykryć, odstawić na 30 min do wyrośnięcia. 2 jajka i 2 żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, cukier waniliowy, zaczyn, ostudzone masło i wymieszać. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godz., do podwojenia swojej objętości.
3.Wyciąć z papieru do pieczenia 2 prostokąty, takie by krótszy bok pasował do rozmiaru foremki 30x11. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każdą krótko wyrobić i rozwałkować na papierze do pieczenia lekko posypanym mąką na grubość ok. 0,5 cm. Każdy placek posmarować połową masy makowej, zwinąć w struclę (od krótszego boku), włożyć na papierze do formy.
Posmarować ciasto białkiem i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Piec 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wystudzone ciasto posmarować lukrem z cukru pudru rozmieszanego z sokiem z cytryny, posypać migdałami i skórką pomarańczową.
Komentarze