Świąteczna drożdżowa rolada makowa

0 (0 ocen)

Na święta jest obowiązkowo na moim stole

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    100 g (6-7 łyżek) cukru
    4 jaja
    50 g drożdży
    2/3 szklanki mleka
    100 g masła
    opakowanie cukru waniliowego lub 1 aromat waniliowy lub laska wanilii

    Masa makowa:
    25 dkg suchego maku
    3 łyżki śmietany 36 proc.
    2-4 łyżki miodu
    2 szklanki mleka
    2 łyżki masła
    50-80 g płatków migdałowych
    8 łyżek bakalii (rodzynki i morele, kandyzowana skórka pomarańczowa)

    Lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Świąteczna drożdżowa rolada makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalać wrzącym mlekiem, odstawić min. 6 godzin. a nawet na całą noc. Po tym czasie gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odsączyć na sicie i zmielić 3 razy w maszynce z drobnym sitkiem.
    Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, odsączyć. Morele i skórkę pomarańczową posiekać. Masło roztopić na patelni, dodać zmielony mak, przesmażyć. Dodać miód, śmietanę i bakalie, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Ostudzić.
  • 2. Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i letnim mlekiem, przykryć, odstawić na 30 min do wyrośnięcia. 2 jajka i 2 żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, cukier waniliowy, zaczyn, ostudzone masło i wymieszać. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godz., do podwojenia swojej objętości.
  • 3. Wyciąć z papieru do pieczenia 2 prostokąty, takie by krótszy bok pasował do rozmiaru foremki 30x11. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każdą krótko wyrobić i rozwałkować na papierze do pieczenia lekko posypanym mąką na grubość ok. 0,5 cm. Każdy placek posmarować połową masy makowej, zwinąć w struclę (od krótszego boku), włożyć na papierze do formy.
    Posmarować ciasto białkiem i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Piec 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wystudzone ciasto posmarować lukrem z cukru pudru rozmieszanego z sokiem z cytryny, posypać migdałami i skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To może cię zainteresować